September 9, 2015 Makeup.com Face

Quiz: How Much Do You REALLY Know About Skin Care?

Most of us are well aware of basic skincare practices. Wash your face thoroughly in the morning and before bed (no matter what!), wear sunscreen every day, blah, blah, blah. You get the picture. But how much do you really know about your skin and the proper way to care for it? We decided to put our skincare knowledge to the test in the best way we know how … a pop quiz! Get ready to discover your skincare IQ!

Skincare Quiz


1. 
Name the correct order in which to apply these products:

a. Toner, moisturizer, serum
b. Toner, serum, moisturizer
c. Serum, toner, moisturizer

2. What are the benefits of hyaluronic acid?

a. Prevents acne
b. Improves the skin’s moisture levels
c. Brightens the complexion

3. SPF stands for:

a. Sun Protection Factor
b. Sun Prevention Factor
c. Skin Protection Factor

4. Moisturizer is for:

a. Sensitive skin types only
b. Dry skin types only
c. All skin types

5. Which of these is NOT a common natural skincare ingredient?

a. Witch Hazel
b. Pumpkin
c. Asparagus

6. When should you start to incorporate anti-aging products into your skincare routine?

a. After the age of 30
b. When you get your first wrinkle
c. As early as 21 

7. Facial wipes count as a primary cleanser: True or False?

a. True
b. False

8. Which of the following CANNOT perpetuate acne?

a. Makeup brushes
b. Hot showers
c. Pillowcases
d. All of the above

9. Which of these is NOT a skin type:

a. Oily
b. Sensitive
c. Rosacea
d. Dry
           

10. Retinol should be used:

a. During the day only
b. At night only
c. Day and night

If you missed …

Less than 2: Skincare Pro

With your skincare know-how, you’re practically an esthetician! Your friends are constantly asking you for advice on the latest products and ingredients, and you are always willing and ready to respond. Considering all your knowledge and skincare savvy, it’s safe to say your skin is in great shape. Keep up the good work!

Less than 4: Sitting Pretty

You may not know everything there is to know about the latest skincare treatments and products, but you know enough to keep your skin in good condition. Your skincare routine is a well-oiled machine and you make sure your bathroom is stocked with the essentials: sunscreen, moisturizer, toner, cleanser, etc. Try stepping out of your skincare comfort zone and testing out new routines and techniques. You may be pleasantly surprised!

5 or more: Soap-and-Water Gal

When it comes to skin care, you keep it simple — like, super simple. If this works for you, we say you keep doing you. However, may we suggest upping the ante just a bit and incorporating a few more items into your tried-and-true routine? Nothing crazy — maybe an anti-aging serum or night cream. You’d be surprised how these add-ons can affect the overall health and appearance of your skin!

Answers: 1.B, 2.B, 3.A, 4.C, 5.C, 6.C, 7.B, 8.D, 9.C, 10.B

Want to grow your skincare knowledge? Check out our latest skincare tips and tricks!

Photo: thinkstock

.

comments

    About the Author: Our goal is to create a beauty experience that’s personalized, educational and, most of all, fun.